2014: Rezultate consolidate ale grupului Gothaer

• Gothaer Asigurări Reasigurări încheie cel de-al doilea an de prezență în România cu o creștere de 26% a primelor brute subscrise față de 2013.
• Grupul Gothaer a încheiat anul 2014 cu o creştere de 4,9%, ajungând la prime brute subscrise de 4,51 miliarde de euro (față de anul anterior 4,30 miliarde de euro), depășind așteptările inițiale ale managementului.
• Rezultate consolidate ale grupului Gothaer: profit de 122 milioane euro, în creștere cu 13,2% față de anul precedent.

Bilanțul anului 2014, cel de-al doilea an de construcție și investiție al subsidiarei locale în România deținută de grupul german Gothaer, arată că acesta a fost pentru Gothaer Asigurări Reasigurări un an al finalizării unei serii de proiecte importante, menite să asigure nivelul de eficiență operațională și control necesar dezvoltării sustenabile a companiei, un an de continuare a creșterii înregistrate în 2013 și, totodată, un an în care compania a demonstrat că susține cu fermitate promisiunile făcute clienților săi.
Gothaer Asigurări Reasigurări a înregistrat în decursul anului 2014 un volum al primelor brute subscrise de 84,31 milioane lei, în creștere cu 26% față de anul precedent, încheind peste 97.000 de contracte noi de asigurare.
„Deşi suntem încă la început de drum, punând bazele consolidate ale unei creșteri sănătoase, 2014 a fost un an cu provocări diverse. Un an în care am continuat investițiile în companie, în resursele necesare aducerii societății la nivelul pe care ni-l dorim, în alinierea atât la cerințele grupului din care facem parte, cât și la cele impuse de regimul Solvency II. Și mai ales în alinierea companiei la așteptările clienților și partenerilor săi.
Proiectele interne care au fost desfășurate și care continuă și în 2015 sunt importante în menținerea standardelor de calitate ale serviciilor pe care le-am promis încă de la lansarea Gothaer pe piața asigurărilor din România. Iar preocuparea societății față de clienții săi este vizibilă nu doar în produsele sale, ci și în volumul despăgubirilor plătite clienților săi,” declară Anca Băbăneață, CEO al Gothaer Asigurări Reasigurări.

Numărul dosarelor de daună instrumentate în 2014 a fost de peste 8.000, însumând despăgubiri plătite de 62,5 milioane de lei. O bună parte a despăgubirilor plătite a fost generată de producerea unor evenimente naturale deosebite, afectând în special linia de asigurări agricole.

„Cu toate că ne bucurăm de o creștere a subscrierilor și a notorietății brandului Gothaer în piața românească de asigurări, nu trebuie să uităm că suntem încă în plină etapă de dezvoltare. Și, pentru că ne dorim o dezvoltare pe termen lung, o creștere sustenabilă și profitabilă, ne-am asumat încă de la început o primă perioadă de investiții în echipă, în sistemele informatice și de funcționare, precum și în actualizarea și crearea de noi produse. Concomitent, investițiile în dezvoltarea companiei, în arhitectura proiectelor menite să asigure stabilitatea și sustenabilitatea companiei, în resursele alocate implementării Solvency II, sunt cele care contribuie la valoarea companiei”, punctează Anca Băbăneață.

Rezultatul net al anului ilustrează o pierdere de 46,5 milioane de lei, cuprinsă de Gothaer Asigurări Reasigurări în planificarea investițiilor alocate la lansarea și dezvoltarea prezenței sale în România.
Strategia de intrare pe piața din România a grupului Gothaer a fost bazată pe preluarea unei companii de talie mică (fosta Platinum Asigurări Reasigurări), redirecționând un cost de achiziție ridicat al unui asigurător de talie medie în investiții într-o platformă modernă, sustenabilă, aliniată atât cerințelor grupului, cât și unor standarde europene de calitate.

În cadrul unei conferinţe de presă organizate în data de 25 iunie, la Köln, grupul Gothaer a anunţat că rezultatele anului 2014 au întrecut așteptările managementului, grupul înregistrând o creştere a primelor brute subscrise de 4,9%, ajungând astfel la peste 4,51 miliarde de euro. Această creştere se situează peste nivelul celei înregistrate de piaţa germană (de 2,7%). La această evoluţie au contribuit în special segmentele asigurărilor de tip property, cu o creştere de 9,6%, iar segmentul asigurărilor de sănătate, cu o creştere de 4,9%. Profitul grupului s-a ridicat astfel la 122 milioane de euro (față de 108 milioane de euro în 2013).

Referindu-se la strategia de creștere viitoare, Dr. Karsten Eichmann, CEO al Gothaer Versicherungsbank VVaG, declară: „În anii ce vin, vrem să susținem dezvoltarea Gothaer și să ne continuăm creșterea. Elemente strategice, cum este digitalizarea, vor juca un rol esențial în viitor. Datorită investițiilor sistematice în dezvoltarea canalelor de distribuție ale companiei, suntem deja pe drumul cel bun. Prin această strategie, ne adaptăm structura și procesele la un comportament al consumatorului în continuă schimbare și la era digitală în care ne desfășurăm activitatea”.

Rating-urile grupului Gothaer au fost reconfirmate de agenţiile Fitch Ratings şi Standard & Poor’s pentru anul financiar 2014, respectiv 2015. Perspectivele sunt în continuare „stabile”.

Fitch 2

 

Cu referire la grupul Gothaer “2015 a avut un start neașteptat de bun, în mod special pe segmentul asigurărilor property. Ne așteptăm să ne continuăm creșterea profitabilă și să creștem peste nivelul pieței primele brute subscrise pe principalele segmente de asigurări ale business-ului nostru. Strategiile pe care mizăm sunt cele de cross-selling și cea de distribuție multi-channel. Pe de altă parte, dezvoltarea de noi produse va avea cu siguranță o contribuție semnificativă la creșterea companiei,” a concluzionat Dr. Karsten Eichmann.

În România, Gothaer Asigurări Reasigurări și-a propus în 2015 continuarea consolidării prezenței locale și a operațiunilor desfășurate. „Independent de obiectivele noastre legate de dezvoltarea sustenabilă a companiei, 2015 rămâne un an esențial în dezvoltarea acesteia, un an în care ne concentrăm pe dezvoltarea unui portofoliu sănătos, pe optimizarea și întărirea proceselor interne și în care vom aloca toate eforturile necesare implementarii Solvency II. Calitatea operațiunilor desfășurate și serviciile acordate clienților și partenerilor noștri rămân prioritare.” a mai adăugat Anca Băbăneață, CEO Gothaer Asigurări Reasigurări.

***
Persoană de contact:
Oana Radu
PR Coordinator
0755.015.510
[email protected]

 

Despre Gothaer Asigurări Reasigurări
Gothaer Asigurări Reasigurări îşi propune să fie prima opţiune a clienţilor săi, având standarde înalte în ceea ce priveşte calitatea produselor şi serviciilor oferite şi bazându-se totodată pe experienţa vastă şi pe sprijinul grupului Gothaer*. Gothaer este un asigurător în plină dezvoltare, cu peste 200 de angajaţi şi un volum de prime brute subscrise de 84,31 milioane de lei în 2014, ţintind să devină un jucător important pe piaţa de asigurări din România. Produsele Gothaer sunt accesibile prin intermediul sediilor din Bucureşti şi din alte oraşe mari din România, prin intermediul agenţilor şi brokerilor de asigurare autorizaţi, precum şi online, pe www.allianztiriacunit.ro.
*Grupul Gothaer, una din cele mai importante societăţi mutuale din Germania, deţine 100% din pachetul de acţiuni al societăţii, susţinând astfel interesul său serios şi de lungă durată în România.

Despre Gothaer Insurance Group

Gothaer Versicherungsbank VVaG este una din cele mai importante companii de asigurări mutuale din Germania şi compania mamă a grupului Gothaer, oferind produse de asigurări generale, de viaţă şi sănătate. Cu o experienţă de aproape 200 de ani în domeniul asigurărilor, Gothaer este asigurătorul ales de peste 3,5 millioane de clienţi, gestionând un portofoliu de active de peste 22 miliarde de euro şi un volum anual de prime brute subscrise de peste 4 miliarde de euro. Grupul Gothaer a decis expansiunea în afara Germaniei, intrând în CEE prin achiziţia asigurătorului polonez PTU (Polskie Towarzystwo Ubezpieczen S.A.) precum şi prin implicare în asociaţia europeană a asigurătorilor Eurapco. În anul 2012, Gothaer Finanzholding AG a achiziţionat o parte din acţiunile societăţii Platinum Asigurări Reasigurări, astăzi recunoscută pe piaţa sub numele Gothaer Asigurări Reasigurări. În prezent, Gothaer Finanzholding AG deţine 99,9989% din acţiunile Gothaer Asigurări Reasigurări S.A., restul de 0,0011% din acţiuni fiind deţinut de Gothaer Pensionskasse.